Wijken

  Historische cafés in Baixa

  Citytrip Lissabon

  Historische cafés in Baixa: een reis door de tijd

  Introductie

  Baixa is het historische hart van Lissabon en staat bekend om zijn prachtige pleinen, steile straatjes en historische gebouwen. En wat hoort er nog meer bij een historische stad dan historische cafés? In dit artikel nemen we je mee op een reis langs de meest iconische cafés in Baixa, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

  Café A Brasileira

  Een van de meest beroemde cafés in Baixa is Café A Brasileira, gelegen aan het gelijknamige plein. Dit café opende zijn deuren in 1905 en heeft sindsdien talloze kunstenaars, schrijvers en intellectuelen verwelkomd. Het interieur ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden, met zijn klassieke houten meubilair en marmeren tafelbladen. Hier geniet je van heerlijke koffie en kun je wegdromen bij de gedachte dat Pessoa en Saramago hier ooit een espresso dronken.

  Café Nicola

  Een ander historisch café dat zeker een bezoek waard is, is Café Nicola. Gelegen aan het Rossio-plein, opende dit café zijn deuren in 1929 en is sindsdien een populaire ontmoetingsplek voor zowel locals als toeristen. Het indrukwekkende interieur met zijn art-deco elementen en sierlijke spiegels neemt je mee terug naar de glamour van vervlogen tijden. Geniet van een kopje koffie terwijl je de levendige sfeer van het plein in je opneemt.

  Historische gebeurtenissen

  Naast hun prachtige interieurs hebben deze historische cafés ook een rijke geschiedenis. Zo heeft Café A Brasileira bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in de literaire kringen van Lissabon, met regelmatige bezoeken van beroemde schrijvers en dichters. Café Nicola daarentegen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke ontmoetingsplek voor spionnen en diplomaten, vanwege de strategische ligging vlakbij het treinstation.

  Iconische menu’s

  De menu’s van deze historische cafés zijn een ware reis terug in de tijd. Naast de klassieke koffievariaties en gebakjes, kun je hier ook genieten van traditionele Portugese gerechten en drankjes. Probeer bijvoorbeeld de beroemde pastel de nata in Café A Brasileira, of kies voor een verfrissende ginjinha in Café Nicola. Deze typisch Portugese kersenlikeur wordt hier nog steeds volgens traditioneel recept geserveerd.

  Toeristische trekpleisters

  Naast de historische waarde zijn deze cafés ook populaire toeristische trekpleisters geworden. De prachtige interieurs en de rijke geschiedenis trekken jaarlijks duizenden bezoekers, die zich willen onderdompelen in de nostalgische sfeer van weleer. Daarnaast worden er regelmatig culturele evenementen en exposities georganiseerd, waardoor deze cafés een levendige en bruisende sfeer behouden.

  Conclusie

  Historische cafés spelen een belangrijke rol in het behoud van de culturele identiteit van een stad. In Baixa zijn Café A Brasileira en Café Nicola hier uitstekende voorbeelden van. Met hun prachtige interieurs, rijke geschiedenis en iconische menu’s nemen deze cafés je mee op een reis door de tijd, en laten ze je even ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Dus breng zeker een bezoek aan deze historische pareltjes als je de kans krijgt, en geniet van een smaakvolle dosis nostalgie in het hart van Lissabon.

  Ook Portugal