Wijken

  Het MUDE Design Museum in Baixa

  Citytrip Lissabon

  **Het MUDE Design Museum in Baixa: een must-see voor designliefhebbers**

  Het MUDE Design Museum, gevestigd in de bruisende wijk Baixa in Lissabon, is een must-see voor liefhebbers van design en mode. Het museum, geopend in 2009, is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd 18e-eeuws pand en herbergt een indrukwekkende collectie van mode, accessoires, meubels en industriële designstukken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van het museum, de tentoonstellingen die je kunt verwachten, de educatieve activiteiten die worden aangeboden en hoe je het meeste uit je bezoek kunt halen.

  **Geschiedenis van het museum**

  Het MUDE Design Museum heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oprichting in 2009. Het museum werd oorspronkelijk opgericht door de Portugese overheid en was gevestigd in het voormalige Nationaal Textiel- en Kledingmuseum. In 2010 verhuisde het museum naar de huidige locatie in Baixa, waar het zijn collectie van meer dan 2500 stukken tentoonstelt. De collectie omvat stukken die dateren vanaf de 1930’s tot heden en toont de evolutie van design en mode door de jaren heen.

  **Tentoonstellingen en collecties**

  Het MUDE Design Museum heeft een aantal indrukwekkende en diverse tentoonstellingen en collecties die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. De vaste collectie omvat stukken van ontwerpers zoals Christian Louboutin, Jean Paul Gaultier, Charles Eames en vele anderen. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die verschillende aspecten van design en mode belichten. Zo waren er in het verleden tentoonstellingen gewijd aan Portugese ontwerpers, de evolutie van meubelontwerp en zelfs een tentoonstelling over de invloed van technologie op mode. Het museum is trots op zijn diverse collecties en zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws en spannends te zien is voor bezoekers.

  **Educatieve activiteiten**

  Naast het tentoonstellen van de collecties, biedt het MUDE Design Museum ook een scala aan educatieve activiteiten voor alle leeftijden. Van workshops en rondleidingen tot lezingen en speciale evenementen, het museum is toegewijd aan het inspireren en onderwijzen van bezoekers over design en mode. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten en programma’s ontworpen om hun creativiteit te stimuleren en hen kennis te laten maken met de wereld van design. Het museum heeft ook een educatief centrum dat een schat aan informatie en hulpmiddelen biedt voor studenten en onderzoekers.

  **Tips voor je bezoek aan het MUDE Design Museum**

  Als je van plan bent om het MUDE Design Museum te bezoeken, zijn hier een paar tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je bezoek haalt:

  1. Plan je bezoek op voorhand en bekijk de website van het museum voor informatie over lopende tentoonstellingen en evenementen.
  2. Neem de tijd om de vaste collectie te verkennen en vergeet niet om ook de tijdelijke tentoonstellingen te bekijken.
  3. Maak gebruik van de educatieve programma’s en workshops die worden aangeboden, vooral als je met kinderen bent.
  4. Vergeet niet om een souvenir mee te nemen vanuit de museumwinkel, waar je unieke designstukken en modeaccessoires kunt kopen.
  5. Neem de tijd om te genieten van de prachtige omgeving van Baixa, met zijn gezellige pleinen, leuke winkels en heerlijke eetgelegenheden.

  Het MUDE Design Museum in Baixa is een schatkamer van design en mode die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Met zijn indrukwekkende collecties, educatieve activiteiten en historische omgeving biedt het museum een unieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Of je nu een fervent designliefhebber bent of gewoon geïnteresseerd bent in de evolutie van mode, het MUDE Design Museum heeft voor ieder wat wils.

  Ook Portugal