Geen categorie

  Faro en de prachtige stranden van de Algarve

  Faro en de prachtige stranden van de Algarve

  Ken je de Portugese stad Faro al? Indien niet, moet je ze zeker ontdekken, omdat de stad het waard is. De Algarve staat over de hele wereld bekend om zijn prachtige stranden. Het is een geweldige vakantieplek. Maar de meeste mensen concentreren zich op zeer toeristische steden, hoewel er zoveel meer is in de Algarve. Een goed voorbeeld hiervan, is de hoofdstad Faro.

  Een belangrijks verkeersknooppunt

  Veel mensen herkennen de naam Faro, omdat deze stad het belangrijkste verkeersknooppunt van de Algarve is, met de internationale luchthaven, het hoofdkantoor van de supranationale busmaatschappij EVA en een groot treinstation. In plaats van uit het vliegtuig te komen en op een bus te springen om zo snel mogelijk naar het hotel te reizen, moet men de tijd nemen om de stad te bezoeken, of later terugkomen om dit te doen.

  De rivier Ria Formosa en lagune

  De reden waarom dit een niet-toeristische plaats is, is verborgen op de locatie. De stad ligt aan de rivier de Ria Formosa, achter een prachtige lagune en heeft geen directe toegang tot het strand. Het natuurreservaat Ria Formosa is tegelijkertijd het mooiste juweel van Faro. Het biedt voedsel en rust voor vele trekvogels en het verbergt één van de meest gevierde culinaire schatten van Portugal: de mosselen.

  Praia de Faro

  Dit betekent niet dat wie in Faro blijft, het moet doen zonder een strand. Het strand, Praia de Faro, ligt op ongeveer 5 km afstand van de stad en is te bereiken met de auto of de bus. Praia de Faro is eigenlijk een eiland, gelegen tussen de lagune van de Ria Formosa en de Atlantische Oceaan. Het wordt bereikt door een kleine brug.

  In augustus, wanneer het vakantie is in Portugal, wordt het erg druk op de brug en op het parkeerterrein. Het strand is prachtig, met fijn zand en lang uitgerekt, waardoor het perfect is voor het maken van lange strandwandelingen. Het is ook heel leuk voor het beoefenen van allerlei soorten watersporten, zoals zwemmen, kitesurfen, zeilen, enzovoort. Je moet echter wel weten dat het water er wat tijd nodig heeft om op te warmen. In juni en juli kan het nog best koud zijn.

  Bezienswaardigheden uit de geschiedenis in de stad Faro

  Faro zelf is een stad met ongeveer 40 000 inwoners. De oude stad, genaamd vila adentro, is één van de weinige plaatsen die de verwoestende aardbeving van Portugal in 1755 heeft overleefd. Het is omringd door een muur, waarvan delen al door de Moren werden gebouwd, toen ze Faro hadden veroverd. Je moet er zeker eens naartoe gaan tijdens je bezoek aan Faro.

  De stadspoort is een monumentale entree met een zeer vriendelijke poortwacht. Veel ooievaars bouwen er namelijk hun nesten. Je zal er verwelkomd worden door hun gekletter. Ze bieden ook enkele mooie snapshots. Als je door de poort gaat, volg je gewoon het straatje en kom je op het plein Largo da Sé, waar je de kathedraal van Faro en het bisschoppelijk paleis vindt. Dit is het centrum van de stad.

  De kathedraal van Faro werd oorspronkelijk gebouwd door de Visigoten. Nadien werd ze vervangen door een Moorse moskee, om later dan weer een christelijke kathedraal te worden. De aardbeving heeft grote delen van het land vernietigd, maar vandaag kun je nog steeds de toren uit de 13e eeuw beklimmen. Het is een adembenemend uitzicht vanaf daar. Probeer het zeker en vast als je in Faro bent!

  De Carmo Kerk of Igreja do Carmo

  Direct naast de stadspoort is een VVV kantoor. Het is aan te raden om er te stoppen en een kleine kaart te vragen waarmee je de weg vindt naar De Carmo Kerk, of ook wel gekend als Igreja do Carmo. Deze mooie barokke kerk is zeker een bezoek waard. Het heeft een beetje een griezelige aantrekkingskracht. Als je door de sacristie gaat en het kerkhof oploopt, zie je de kapel met beenderen. De hele kapel is versierd met botten en schedels, die artistiek zijn gerangschikt. Monniken van de Karmelieten Orde bouwden deze kapel in 1800 en gebruikten de overblijfselen van het kerkhof voor de decoratie ervan.

  Het moderne Faro

  Buiten de muren vind je het meer moderne Faro. Slenter rond in de jachthaven en drink een kopje koffie op een esplanade. In Portugal kan je proeven van heel veel verschillende soorten koffie. Vanuit de jachthaven en het kleine park Jardim Manuel Bivar kom je bij een pittoresk voetgangersgebied. Dit gebied nodigt echt uit om te winkelen. Vergeet niet dat de winkels er op zaterdagmiddag en op zondag gesloten zijn. Er is altijd Forum Algarve, een groot winkelcentrum, bij de ingang van de stad. Dus als het zondag is, ga je daar gewoon heen.

  Andere dingen om te zien en te doen in Faro

  Faro heeft veel meer bezienswaardigheden, te veel om op te noemen. Om je wat inspiratie te geven: Bezoek de São Pedro kerk die tijdens de renaissance werd gebouwd en bekijk de prachtige tegels ervan. Of ga naar het archeologisch museum. Niet alleen het museum is interessant, maar ook het gebouw.

  Het museum is gevestigd in een oud Clarissenklooster. Dan is er het Teatro Lethes, dat vroeger een jezuïetenschool was. Het is een kleine kopie van het Teatro alla Scala in Milaan.

  Deze stad wordt jammer genoeg absoluut onderschat. Als je tijdens je vakantie in de Algarve verblijft, moet je echt een uitstap naar Faro maken en er alle geweldige plaatsen bezoeken. Je kan er gewoon alles zelf verkennen en je zult er een fantastische dag doorbrengen!

   


  Booking.com

  Ook Portugal