Wijken

  Het Praça do Comércio in Baixa

  Citytrip Lissabon

  Het Praça do Comércio in Baixa: het hart van Lissabon

  Het Praça do Comércio, ook wel bekend als het Terreiro do Paço, is een van de grootste pleinen in Lissabon en een van de meest iconische locaties in de stad. Gelegen in de wijk Baixa, is dit plein een ware trekpleister voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Met zijn imposante architectuur, prachtige uitzichten en rijke geschiedenis is het Praça do Comércio een must-see voor iedereen die de Portugese hoofdstad bezoekt.

  De geschiedenis van het plein

  Het Praça do Comércio heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de wederopbouw van Lissabon na de aardbeving van 1755. Het was oorspronkelijk het terrein van het koninklijk paleis en het was het politieke en commerciële centrum van de stad. In de loop der jaren heeft het plein verschillende transformaties ondergaan en is het uitgegroeid tot de prachtige open ruimte die het vandaag de dag is.

  Architectuur en bezienswaardigheden

  Het Praça do Comércio wordt omringd door prachtige gebouwen die een mix zijn van neoklassieke, barokke en 18e-eeuwse architectuur. Het centrale punt van het plein is het imposante standbeeld van koning José I, dat trots uitkijkt over de rivier de Taag. Aan de noordkant van het plein vind je de imposante triomfboog, die een eerbetoon is aan de wederopbouw van de stad na de aardbeving. Aan de oostkant van het plein bevindt zich het imposante Rua Augusta-boog, dat een spectaculaire doorgang vormt naar de winkelstraat Rua Augusta.

  Activiteiten en evenementen

  Het Praça do Comércio is niet alleen een prachtige plek om te ontspannen en te genieten van de architectuur, maar het is ook een levendige locatie voor diverse activiteiten en evenementen. Van markten en festivals tot openluchtconcerten en culturele optredens, er is altijd wel iets te beleven op het plein. Bovendien zijn er tal van restaurants en cafés in de omgeving waar je kunt genieten van heerlijke Portugese gerechten en drankjes.

  Bereikbaarheid en toegankelijkheid

  Het Praça do Comércio is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, waaronder tram, metro en bus. Bovendien is het plein ook goed bereikbaar te voet, vooral als je verblijft in de nabijgelegen wijken Baixa en Alfama. Voor mensen met beperkte mobiliteit is het plein goed toegankelijk, met brede trottoirs en rolstoelvriendelijke voorzieningen.

  Tips voor een bezoek

  Als je van plan bent om het Praça do Comércio te bezoeken, zijn hier een paar handige tips om het meeste uit je bezoek te halen:

  • Probeer het plein te bezoeken in de vroege ochtend of late avond, wanneer het minder druk is en je kunt genieten van de rustige sfeer.
  • Neem de tijd om de omliggende straten en steegjes te verkennen, ze herbergen vaak verborgen juweeltjes en lokale ambachtelijke winkels.
  • Vergeet niet om je camera mee te nemen, want het Praça do Comércio biedt prachtige uitzichten op de rivier en de nabijgelegen heuvels van Lissabon.

  Conclusie

  Het Praça do Comércio is een van de meest indrukwekkende pleinen van Lissabon, doordrenkt van geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige sfeer. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, culinaire avonturen of gewoon wilt genieten van een ontspannen dagje uit, dit plein heeft voor ieder wat wils. Het is een absolute must-see voor iedereen die de levendige stad Lissabon bezoekt.

  Ook Portugal