Wijken

  Het Núcleo Arqueológico museum in Baixa

  Citytrip Lissabon

  Het Núcleo Arqueológico museum in Baixa

  Baixa is een prachtig historisch centrum in het hart van Lissabon, Portugal. Een van de meest interessante plekken om te bezoeken in Baixa is het Núcleo Arqueológico museum, dat ondergronds te vinden is. Dit fascinerende museum biedt een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis van de stad, van de Romeinse tijd tot het moderne tijdperk. In dit artikel zullen we de hoogtepunten van het museum verkennen en ontdekken waarom het een must-see attractie is voor geschiedenisliefhebbers en toeristen.

  De geschiedenis van het museum

  Het Núcleo Arqueológico museum bevindt zich onder het Praca do Comércio, een iconisch plein in Baixa. Het museum werd opgericht na archeologische opgravingen die plaatsvonden na de aardbeving van 1755, die een groot deel van Lissabon verwoestte. Tijdens deze opgravingen werden overblijfselen van de oude stad ontdekt, waaronder delen van de oude Romeinse stad Olisipo. Deze vondsten vormden de basis voor het museum, dat nu een schat aan archeologische artefacten en overblijfselen herbergt.

  Tentoonstellingen en collecties

  Het museum heeft een uitgebreide collectie artefacten die de geschiedenis van Lissabon illustreren. Onder de hoogtepunten van de collectie zijn Romeinse mozaïeken, overblijfselen van oude stadsmuren, keramiek, munten en begrafenisartikelen. Er zijn ook interactieve tentoonstellingen die bezoekers de kans geven om meer te leren over de opgravingen en de betekenis van de artefacten.

  Een van de meest indrukwekkende stukken in de collectie is een goed bewaard gebleven Romeinse visserijinstallatie, die aantoont hoe belangrijk de visserij was voor de economie van de oude stad. Het museum herbergt ook een uitgebreide collectie religieuze artefacten, waaronder beelden en altaren die dateren uit de middeleeuwen.

  Bezoekersinformatie

  Het Núcleo Arqueológico museum is geopend voor het publiek en is gemakkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Baixa. De ingang van het museum bevindt zich op het Praca do Comércio plein, en het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Bezoekers kunnen ter plaatse kaartjes kopen of online reserveren. De entree is betaalbaar en er zijn speciale tarieven voor studenten en senior bezoekers.

  Het museum biedt ook rondleidingen aan, die bezoekers de mogelijkheid bieden om meer te leren over de geschiedenis van de opgravingen en de betekenis van de artefacten. Er is ook een museumwinkel waar bezoekers souvenirs en boeken kunnen kopen die verband houden met de collectie van het museum.

  Praktische informatie

  Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij een bezoek aan het Núcleo Arqueológico museum:

  • Het museum is geschikt voor alle leeftijden, maar sommige delen van de tentoonstellingen kunnen minder geschikt zijn voor jongere kinderen.
  • Fotograferen is toegestaan, maar flitsfotografie is verboden om de artefacten te beschermen.
  • Het museum is rolstoeltoegankelijk en heeft voorzieningen voor gehandicapte bezoekers.
  • Er is geen café of restaurant in het museum, maar er zijn tal van eetgelegenheden in de nabijheid.

  Het belang van het museum

  Het Núcleo Arqueológico museum speelt een belangrijke rol bij het behoud en de promotie van de geschiedenis van Lissabon. Het biedt bezoekers de kans om te leren over de opmerkelijke geschiedenis van de stad, en draagt bij aan het begrip van de culturele en historische ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan de vorming van de stad zoals we die vandaag kennen.

  Het museum is ook een waardevolle educatieve bron, die scholen en studenten de mogelijkheid biedt om de geschiedenis van Lissabon te verkennen. De collectie van het museum is niet alleen van lokaal belang, maar draagt ook bij aan een breder begrip van de Romeinse aanwezigheid op het Iberisch schiereiland.

  Kortom, het Núcleo Arqueológico museum is een must-see attractie voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, archeologie en de rijke culturele erfgoed van Lissabon. Met zijn rijke collectie, educatieve programma’s en toegankelijkheid voor alle leeftijden, is het museum een waardevolle toevoeging aan de culturele scene van Baixa.

  Ook Portugal