Wijken

  Bezoek aan de Igreja de Santo Estêvão in Alfama

  Citytrip Lissabon

  Bezoek aan de Igreja de Santo Estêvão in Alfama

  Alfama, gelegen in het hart van Lissabon, is een van de oudste en meest pittoreske wijken van de stad. Een bezoek aan Alfama is als een reis terug in de tijd, met zijn smalle geplaveide straatjes, kleurrijke huizen en adembenemende uitzichten over de rivier de Taag. Tijdens een wandeling door deze wijk mag een bezoek aan de Igreja de Santo Estêvão zeker niet ontbreken. Deze prachtige kerk is een belangrijk historisch en architectonisch monument en biedt een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis van de stad.

  Geschiedenis van de Igreja de Santo Estêvão

  De Igreja de Santo Estêvão, ook wel bekend als de Kerk van Sint Stefanus, dateert uit de 12e eeuw en is een van de oudste kerken van Lissabon. Het is gebouwd op de fundamenten van een oudere kerk die werd gesticht door de Moorse bewoners van Alfama. Na de herovering van Lissabon door de christelijke legers in 1147, werd de kerk toegewijd aan Sint Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. In de loop der eeuwen heeft de kerk verschillende renovaties en restauraties ondergaan, waarbij elementen uit verschillende architectonische stijlen werden toegevoegd, waaronder gotiek, barok en renaissance.

  Architectuur en Kenmerken

  De Igreja de Santo Estêvão wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige romaanse gevel en imposante klokkentoren. Bij binnenkomst valt meteen de prachtige gotische inrichting op, met zijn hoge gewelfde plafonds, elegante pilaren en fijn gedetailleerd houtsnijwerk. Het hoogaltaar, dat dateert uit de 18e eeuw, is een meesterwerk van barokke architectuur en wordt bekroond door een indrukwekkend beeld van Sint Stefanus. De kerk herbergt ook een aantal waardevolle religieuze kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en liturgische voorwerpen.

  Belangrijke Data

  12e eeuw De oorspronkelijke kerk werd gesticht door de Moorse bewoners van Alfama.
  1147 Na de herovering van Lissabon werd de kerk toegewijd aan Sint Stefanus.
  18e eeuw Renovatie van de kerk in barokke stijl, met toevoeging van het huidige hoogaltaar.

  Bezienswaardigheden in de Omgeving

  Na een bezoek aan de Igreja de Santo Estêvão is er nog veel meer te ontdekken in de sfeervolle wijk Alfama. Enkele hoogtepunten zijn het kasteel van São Jorge, met zijn panoramische uitzichten over de stad, en de schilderachtige Fado-huizen waar u kunt genieten van authentieke Portugese muziek. Vergeet ook niet om de lokale markten en ambachtelijke winkels te verkennen, waar u kunt kennismaken met de traditionele ambachten en culinaire specialiteiten van Lissabon.

  Top 3 Bezienswaardigheden in Alfama

  1. Kasteel van São Jorge
  2. Fado-huizen
  3. Lokale markten en ambachtelijke winkels

  Praktische Informatie

  De Igreja de Santo Estêvão is gelegen aan Largo de Santo Estêvão in Alfama en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De kerk is dagelijks geopend voor bezoekers en biedt regelmatig rondleidingen en culturele evenementen. Toegang tot de kerk is gratis, maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld om het voortdurende onderhoud en de restauratie van dit historische monument te ondersteunen.

  Openingstijden

  Maandag Gesloten
  Dinsdag – Zondag 10:00 – 17:00

  Al met al is een bezoek aan de Igreja de Santo Estêvão in Alfama een onvergetelijke ervaring die u een dieper inzicht zal geven in de rijke geschiedenis en cultuur van Lissabon. Of u nu een liefhebber bent van religieuze architectuur, kunst en geschiedenis, of gewoon op zoek bent naar een unieke en betoverende plek om te verkennen, deze prachtige kerk zal zeker indruk op u maken.

  Ook Portugal