Cultuur

  Het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  Het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum in Lissabon

  Gelegen in het hart van Lissabon, Portugal, ligt het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum, een museum gewijd aan de werken van de kunstenaars Arpad Szenes en Vieira da Silva. Het museum is gevestigd in een prachtig herenhuis en herbergt een uitgebreide collectie schilderijen, tekeningen, foto’s en persoonlijke spullen van de kunstenaars. Het museum is een must-see voor liefhebbers van moderne kunst en biedt een unieke kijk op het leven en werk van deze twee gerenommeerde kunstenaars.

  De Geschiedenis van het Museum

  Het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum werd opgericht in 1990 en is vernoemd naar de twee kunstenaars die centraal staan in de collectie. Arpad Szenes, een Hongaarse schilder, en Vieira da Silva, een Portugese schilder, ontmoetten elkaar in Parijs in de jaren 1920 en trouwden in 1930. Het echtpaar woonde en werkte in verschillende Europese steden, waaronder Lissabon, waar ze een diepe band met de stad ontwikkelden. Na hun overlijden schonk Arpad Szenes’ Stichting het herenhuis aan de Portugese staat, met de voorwaarde dat het zou worden omgebouwd tot een museum ter ere van hun leven en werk.

  De Collectie

  De collectie van het museum bestaat uit meer dan 300 werken van zowel Arpad Szenes als Vieira da Silva, en omvat schilderijen, tekeningen, etsen, litho’s en foto’s. De werken bestrijken de hele carrière van de kunstenaars en tonen hun evolutie en diversiteit in stijl en techniek. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie persoonlijke objecten van het echtpaar, waaronder brieven, foto’s, schetsboeken en memorabilia die een fascinerend inzicht geven in hun leven en artistieke proces.

  Topstukken

  Enkele van de topstukken in de collectie zijn onder andere “Composition” van Arpad Szenes, een kleurrijk abstract schilderij dat zijn liefde voor geometrische vormen en levendige kleuren weerspiegelt, en “Le monde en fête” van Vieira da Silva, een intrigerend werk dat haar kenmerkende stijl van gelaagde en mysterieuze landschappen toont. Deze werken behoren tot de meest iconische van de kunstenaars en vormen het hoogtepunt van de collectie van het museum.

  Tentoonstellingen en Evenementen

  Het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen om het werk van de kunstenaars in een breder perspectief te plaatsen en om hedendaagse kunstenaars te tonen die zijn beïnvloed door hun werk. De tentoonstellingen variëren van thematische presentaties van werken uit de collectie tot samenwerkingen met andere musea en kunstinstellingen. Daarnaast organiseert het museum lezingen, workshops en rondleidingen om het publiek meer inzicht te geven in de kunstenaars en hun nalatenschap.

  Het Gebouw

  Het museum is gevestigd in een prachtig herenhuis in het hart van Lissabon. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Portugese koninklijke familie. Het herenhuis is zorgvuldig gerestaureerd en aangepast om de kunstwerken van Arpad Szenes en Vieira da Silva op een unieke en indrukwekkende manier te presenteren. De architectuur en interieur van het museum vormen een perfecte achtergrond voor de kunstwerken en dragen bij aan de algehele ervaring van een bezoek aan het museum.

  Praktische Informatie

  Het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en is gesloten op maandag. De toegangsprijs bedraagt €5 voor volwassenen, met kortingen voor studenten, senioren en groepen. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en biedt ook rondleidingen in verschillende talen. Daarnaast heeft het museum een museumwinkel waar bezoekers unieke souvenirs en kunstboeken kunnen kopen.

  Kortom, het Arpad Szenes-Vieira da Silva Museum is een unieke culturele bestemming in Lissabon die bezoekers de kans biedt om een dieper inzicht te krijgen in het leven en werk van twee opmerkelijke kunstenaars. Met zijn indrukwekkende collectie, prachtige locatie en boeiende evenementen, is een bezoek aan dit museum een onvergetelijke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne kunst.

  Ook Portugal