Cultuur

  Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon

  Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon is een van de meest gerenommeerde kunstmusea van Portugal. Het museum is vernoemd naar de steenrijke Armeense zakenman Calouste Gulbenkian, die zijn indrukwekkende kunstcollectie naliet aan de stad Lissabon. Het museum huisvest een ongeëvenaarde collectie van kunstwerken uit verschillende tijdperken en culturen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van het museum, de verschillende collecties en de hoogtepunten van het museum.

  Geschiedenis van het museum

  Het Calouste Gulbenkian Museum opende zijn deuren in 1969 en is sindsdien een belangrijke culturele instelling in Lissabon. Het museum is gevestigd in een modernistisch gebouw, omringd door prachtige tuinen, die een oase van rust vormen in de drukke stad. Het museum is vernoemd naar de Armeense zakenman Calouste Gulbenkian, die een indrukwekkende collectie van meer dan zesduizend kunstwerken naliet aan de stad. Gulbenkian was een gepassioneerde kunstverzamelaar en zijn collectie omvat een breed scala van kunstwerken, waaronder Europese schilderijen, Aziatische kunst, Egyptische oudheden, en nog veel meer.

  De collecties

  Het museum herbergt een indrukwekkende verzameling kunstwerken, die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. De Europese collectie omvat meesterwerken van bekende kunstenaars zoals Rembrandt, Rubens en Monet. Daarnaast zijn er ook enkele zeldzame exemplaren van Perzische en Chinese kunst te bewonderen. De Egyptische en Grieks-Romeinse collectie bestaat onder andere uit beelden, papyrusrollen en andere artefacten die de bezoekers meenemen naar het oude Egypte en de klassieke oudheid. Er is ook een indrukwekkende collectie van juwelen en decoratieve kunst, inclusief zeldzame porselein, juwelen en zilverwerk.

  Hoogtepunten van het museum

  Het museum heeft verschillende hoogtepunten, waaronder enkele iconische kunstwerken die onmisbaar zijn voor elke kunstliefhebber. Enkele van de meest opvallende werken zijn onder andere het schilderij “Man met rode tulband” van Jan van Eyck, “Zittende vrouw” van Pablo Picasso en “Een zondag op La Grande Jatte” van Georges Seurat. Daarnaast zijn er ook enkele unieke stukken uit de Perzische en Chinese collectie, zoals antieke kalligrafieën en keramieken.

  Tentoonstellingen en evenementen

  Naast de vaste collectie organiseert het museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en culturele evenementen die de diversiteit van de kunstwereld benadrukken. Deze tentoonstellingen bieden de bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe kunstenaars en kunststromingen en dragen bij aan een dynamische en levendige ervaring in het museum. Daarnaast worden er ook lezingen, concerten en educatieve workshops georganiseerd die de bezoekers een dieper inzicht geven in de kunst en cultuur.

  Praktische informatie

  Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9:30 tot 18:00 uur en op vrijdag tot 21:00 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, maar er zijn kortingen beschikbaar voor studenten en senioren. Daarnaast is er ook een café en een winkel waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje of kunstgerelateerde souvenirs kunnen kopen.

  Conclusie

  Het Calouste Gulbenkian Museum is een must-see bestemming voor kunstliefhebbers die een bezoek brengen aan Lissabon. De prachtige collectie van kunstwerken uit verschillende tijdperken en culturen zorgt voor een inspirerende en educatieve ervaring. Het museum, gelegen in een serene tuin, biedt een perfecte ontsnapping aan de drukte van de stad en belicht de eclectische smaak van Calouste Gulbenkian als kunstverzamelaar. Met regelmatig wisselende tentoonstellingen en evenementen is er altijd iets nieuws te ontdekken en te ervaren in dit bijzondere museum.

  Ook Portugal