Wijken

  Bezoek aan de Igreja de São Roque in Chiado

  Citytrip Lissabon

  Bezoek aan de Igreja de São Roque in Chiado

  Als je ooit in Lissabon bent, mag een bezoek aan de prachtige Igreja de São Roque in de wijk Chiado niet ontbreken. Deze kerk, die dateert uit de 16e eeuw, is een van de belangrijkste kerken van de stad en staat bekend om zijn prachtige interieur, rijke geschiedenis en indrukwekkende kunstwerken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van de kerk, de architectuur, de hoogtepunten van het interieur en tips voor het plannen van je bezoek.

  Geschiedenis van de kerk

  De Igreja de São Roque, ook wel bekend als de Kerk van Sint-Rochus, werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw door de jezuïeten. Het was de allereerste jezuïetenkerk die gebouwd werd in Portugal en was bedoeld als de hoofdkerk van de jezuïetenorde in het land. De kerk heeft echter een bewogen geschiedenis gekend, met name als gevolg van de aardbeving van 1755 die grote delen van Lissabon verwoestte. Ondanks de verliezen die de stad leed, bleef de Igreja de São Roque grotendeels gespaard en behield het zijn prachtige interieur en architectonische pracht.

  Architectuur

  De architectuur van de Igreja de São Roque is een prachtig voorbeeld van de late renaissance en vroege barokstijl. De gevel van de kerk is eenvoudig en bescheiden, maar zodra je de kerk binnenstapt, wordt je overweldigd door de prachtige decoraties, marmeren beeldhouwwerken en vergulde ornamenten. De kerk bestaat uit een enkel schip, met zijaltaren die zijn gedecoreerd met schilderijen en sculpturen van enkele van de meest getalenteerde kunstenaars uit die tijd. Het interieur is ronduit adembenemend en biedt een kijkje in de rijke artistieke traditie van Portugal tijdens de 16e en 17e eeuw.

  Hoogtepunten van het interieur

  Wanneer je de kerk binnengaat, zul je direct worden overweldigd door de prachtige uitstraling en prachtige kunstwerken die de ruimte vullen. Enkele van de hoogtepunten van het interieur van de Igreja de São Roque zijn onder andere:

  Chapel of St. John the Baptist

  Deze kapel, die beschouwd wordt als het eerste jezuïeten gebouw ter wereld, is werkelijk adembenemend. Het is volledig bedekt met prachtig blauw-witte azulejos, Portugese tegels, die bijdragen aan de serene en majestueuze sfeer van de ruimte.

  Chapel of St. Francis Xavier

  De kapel gewijd aan de heilige Franciscus Xaverius, een van de mede-oprichters van de jezuïetenorde, is een meesterwerk van barokke versieringen en vergulde beelden. Het altaarstuk, gemaakt van kostbare materialen en ingelegd met edelstenen, is een van de meest waardevolle kunstwerken in de kerk.

  Chapel of the Third Order of St. Francis

  Deze kapel was oorspronkelijk gelegen in de nu vernietigde jezuïetenkerk van Salvador, maar werd in de 18e eeuw naar de Igreja de São Roque overgebracht. Het is een voorbeeld van rococo-ontwerp en herbergt verschillende prachtige schilderijen en beeldhouwwerken.

  Plan je bezoek

  Als je van plan bent om de Igreja de São Roque te bezoeken, zijn hier enkele handige tips om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  – Controleer de openingstijden van de kerk voordat je gaat, aangezien deze kunnen variëren op feestdagen of speciale gelegenheden.
  – Overweeg om een rondleiding te boeken, zodat je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de kunstwerken in de kerk.
  – Vergeet niet om respectvol gekleed te gaan, aangezien het een heilige plaats is.
  – Neem de tijd om te genieten van de prachtige details en decoraties in de kerk.
  – Breng een bezoek aan het aangrenzende museum, waar je enkele van de schatten van de kerk kunt bewonderen.

  Met deze tips in gedachten, ben je klaar voor een onvergetelijk bezoek aan de Igreja de São Roque in Chiado. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want de prachtige kunstwerken en architectuur zijn absoluut de moeite waard om vastgelegd te worden!

  Ook Portugal