Cultuur

  Het Nationaal Tegelmuseum in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  # Nationaal Tegelmuseum: een cultureel juweeltje in Lissabon

  Lissabon, de prachtige hoofdstad van Portugal, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Eén van de meest fascinerende culturele instellingen in de stad is het Nationaal Tegelmuseum, een plek gewijd aan het behoud en de viering van de Portugese keramische kunst. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van tegels, of “azulejos” in het Portugees, en biedt bezoekers een uniek inzicht in de eeuwenoude traditie van tegelkunst in Portugal.

  ## Geschiedenis van het Nationaal Tegelmuseum

  Het Nationaal Tegelmuseum, of Museu Nacional do Azulejo in het Portugees, werd opgericht in 1965 en is gevestigd in een prachtig voormalig klooster, het Madre de Deus-klooster. Het is de thuisbasis van een van de grootste en meest indrukwekkende collecties Portugese tegels ter wereld, met stukken die dateren uit de 15e eeuw tot heden. Het museum is een belangrijke instelling voor het behoud en de documentatie van Portugese tegelkunst en draagt bij aan de bevordering van het begrip en de waardering van dit unieke culturele erfgoed.

  ## De Collectie

  De collectie van het Nationaal Tegelmuseum omvat duizenden tegels, variërend van prachtige handbeschilderde exemplaren tot intrigerende azulejo-panelen die de geschiedenis en het dagelijks leven in Portugal weerspiegelen. Het museum heeft ook enkele buitenruimtes waar bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende historische gevels, gedecoreerd met prachtige tegeltableaus. Een hoogtepunt van de collectie is de “Panoramic View of Lisbon”, een adembenemend tegelpaneel dat een panoramisch uitzicht op Lissabon uitbeeldt zoals het eruitzag vóór de aardbeving van 1755.

  ### Belangrijke stukken in de collectie

  – Panoramic View of Lisbon: een prachtig tegelpaneel dat een panoramisch uitzicht op de stad Lissabon van vóór de aardbeving van 1755 uitbeeldt.
  – Azulejos uit de 15e eeuw: enkele van de vroegste voorbeelden van Portugese tegelkunst, met ingewikkeld beschilderde motieven.
  – Hedendaagse tegelkunst: het museum heeft ook een verzameling moderne en hedendaagse tegelkunstwerken, die laten zien hoe deze traditionele kunstvorm blijft evolueren.

  ## Tentoonstellingen en Educatieve Programma’s

  Naast de permanente collectie organiseert het Nationaal Tegelmuseum ook tijdelijke tentoonstellingen en educatieve programma’s die bezoekers de kans bieden om dieper in te gaan op de rijke geschiedenis en diversiteit van Portugese tegelkunst. Het museum organiseert regelmatig workshops en rondleidingen om bezoekers de gelegenheid te geven om meer te leren over de technieken en betekenissen achter de tegelkunst.

  ## Bezoekersinformatie

  ### Openingstijden en Toegangsprijzen

  – Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 18:00 uur.
  – Toegangsprijs: volwassenen €5, studenten en senioren €2,50, gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar.

  ### Adres en Bereikbaarheid

  Het Nationaal Tegelmuseum is gevestigd in het Madre de Deus-klooster, Rua da Madre de Deus 4, 1900-312 Lissabon. Het is bereikbaar met het openbaar vervoer, waaronder tramlijn 28, die stopt in de buurt van het museum.

  ## Conclusie

  Het Nationaal Tegelmuseum is een must-see attractie voor liefhebbers van kunst, geschiedenis en cultuur die Lissabon bezoeken. De prachtige collectie, educatieve programma’s en historische omgeving maken het museum een unieke en boeiende bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis en kunst van Portugal. Met zijn gevarieerde tentoonstellingen en educatieve programma’s biedt het Nationaal Tegelmuseum een diepgaande en boeiende kijk op de eeuwenoude kunst en ambacht van Portugese tegels.

  Wellicht ook interessant