Cultuur

  Dansvoorstellingen in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  Dansvoorstellingen in Lissabon: een wereld van beweging en emotie

  Lissabon, de prachtige hoofdstad van Portugal, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en levendige cultuur. Een van de meest opvallende aspecten van de culturele scène in Lissabon is de bloeiende dansgemeenschap. Van ballet tot moderne dans, van traditionele Portugese dansen tot internationale voorstellingen, er is voor elk wat wils. In dit artikel zullen we de opwindende wereld van dansvoorstellingen in Lissabon verkennen.

  Ballet in Lissabon

  Lissabon heeft een sterke traditie op het gebied van ballet, met verschillende gerenommeerde balletgezelschappen en scholen die de stad hun thuis noemen. Het Nationaal Ballet van Portugal, gevestigd in Lissabon, staat bekend om zijn adembenemende voorstellingen van zowel klassieke balletten als hedendaagse stukken. Met getalenteerde dansers en creatieve choreografieën is een bezoek aan een balletvoorstelling in Lissabon een absolute must voor liefhebbers van deze elegante kunstvorm.

  Belangrijke balletvoorstellingen in Lissabon

  Titel Datum Lokatie
  Zwanenmeer 15 maart 2023 Teatro Nacional Dona Maria II
  Assepoester 20 april 2023 Centro Cultural de Belém
  De Notenkraker 10 juni 2023 Teatro Camões

  Moderner dans in Lissabon

  Voor liefhebbers van moderne dans biedt Lissabon een eclectische mix van voorstellingen, variërend van experimentele en avant-garde stukken tot meer toegankelijke en publieksvriendelijke shows. Dansgezelschappen zoals Companhia Paulo Ribeiro en Grupo Experimental de Dança hebben een reputatie opgebouwd voor het presenteren van gedurfde en innovatieve choreografieën in venues over de hele stad. Of je nu een doorgewinterde liefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar moderne dans, er is altijd iets spannends te ontdekken in Lissabon.

  Must-see modernedansvoorstellingen in Lissabon

  • “Rituals” – Companhia Paulo Ribeiro – 5 mei 2023 – Teatro Nacional D. Maria II
  • “In Flux” – Grupo Experimental de Dança – 18 juni 2023 – Cordoaria Nacional
  • “Ephemeral” – Lissabon Dance Company – 30 juli 2023 – Centro Cultural de Belém

  Traditionele Portugese dansen

  Voor een echte culturele onderdompeling in Portugal is het de moeite waard om kennis te maken met de traditionele Portugese dansen. Met zijn rijke geschiedenis en diverse regionale tradities heeft Portugal een schat aan volksdansen die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd en uitgevoerd. Lissabon is de perfecte plek om getuige te zijn van deze opwindende en kleurrijke dansen, met verschillende festivals en evenementen die zich richten op het behoud en de viering van de Portugese volksdans.

  Populaire festivals en evenementen

  • Festival Internacional de Folclore de Lissabon – jaarlijks in juli, met optredens van volksdansgroepen uit de hele wereld
  • Feira da Ladra – een wekelijkse vlooienmarkt in Lissabon, waar traditionele dansen en muziek vaak te zien zijn

  Internationale invloeden

  Naast zijn rijke traditionele en moderne dansscène, verwelkomt Lissabon ook regelmatig internationale dansgezelschappen en artiesten. Van hedendaagse Amerikaanse dansgezelschappen tot traditionele Aziatische dansvoorstellingen, er is altijd een breed scala aan internationale invloeden te vinden in de dansvoorstellingen van Lissabon. Deze internationale uitwisseling van artistieke expressie draagt bij aan de diversiteit en vitaliteit van de dansgemeenschap in de stad.

  Internationale dansvoorstellingen in Lissabon

  Artiest/Gezelschap Land van herkomst Voorstelling Datum Lokatie
  Alvin Ailey American Dance Theater Verenigde Staten “Revelations” 12 september 2023 Centro Cultural de Belém
  Royal Cambodian Ballet Cambodja “The Legend of Apsara” 25 oktober 2023 Teatro Nacional Dona Maria II

  Met zijn diverse aanbod van ballet, moderne dans, traditionele Portugese dansen en internationale voorstellingen, is Lissabon een waar paradijs voor dansliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar de klassieke elegantie van het ballet, de vernieuwende energie van moderne dans, de rijke tradities van Portugese volksdans of de opwindende internationale invloeden, er is altijd iets bijzonders te beleven op het gebied van dans in deze betoverende stad.

  Wellicht ook interessant