Wijken

  De Rua Garrett in Chiado

  Citytrip Lissabon

  De Rua Garrett in Chiado

  De Rua Garrett in Chiado is een bruisende straat in het hart van Lissabon, Portugal. Deze straat staat bekend om zijn levendige sfeer, historische gebouwen, trendy winkels en gezellige cafés. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de charme en attracties van de Rua Garrett, zodat je een goed beeld krijgt van wat deze straat te bieden heeft.

  Geschiedenis

  De Rua Garrett is vernoemd naar de Portugese dichter en schrijver Almeida Garrett, die een belangrijke rol speelde in de Portugese romantiek. De straat werd in de 18e eeuw aangelegd na de verwoestende aardbeving van 1755, die een groot deel van Lissabon vernietigde. Sindsdien heeft de Rua Garrett zijn reputatie als culturele en commerciële hub behouden.

  Bezienswaardigheden

  Convento do Carmo

  Een van de meest opvallende bezienswaardigheden aan de Rua Garrett is het Convento do Carmo. Dit indrukwekkende klooster werd ook zwaar beschadigd tijdens de aardbeving, maar de ruïnes staan nog steeds overeind en vormen een iconisch onderdeel van het Lissabonse landschap. Een bezoek aan het Convento do Carmo biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de stad.

  Bertrand Bookstore

  De Bertrand Bookstore, opgericht in 1732, is de oudste boekhandel ter wereld die nog steeds in bedrijf is. Gelegen aan de Rua Garrett, is het een must-visit voor boekenliefhebbers en geschiedenisliefhebbers. Hier kun je door de oude zalen dwalen en de rijke literaire geschiedenis van Lissabon ervaren.

  Café A Brasileira

  Café A Brasileira is een iconisch café dat een belangrijke rol speelde in de literaire en artistieke scene van Lissabon in de vroege 20e eeuw. Beroemde schrijvers en kunstenaars, waaronder Fernando Pessoa, waren hier vaak te vinden. Tegenwoordig is het café nog steeds een populaire ontmoetingsplek, waar je kunt genieten van een kopje koffie en de sfeer van vroeger kunt opsnuiven.

  Winkelen

  De Rua Garrett staat bekend om zijn diverse winkels, van chique boetieks tot lokale ambachtelijke winkels. Hier kun je unieke souvenirs en cadeaus vinden, evenals trendy kleding en accessoires. Enkele van de populaire winkels langs de straat zijn:

  • Livraria Ler Devagar – een boekenwinkel met een uitgebreide selectie Portugese literatuur
  • Vista Alegre – een winkel die bekend staat om zijn prachtige Portugese porselein
  • La Maison Bordados – een winkel gespecialiseerd in handgemaakte borduurwerken

  Cafés en restaurants

  De Rua Garrett is bezaaid met gezellige cafés en restaurants, waar je kunt genieten van heerlijke Portugese gerechten en drankjes. Of je nu zin hebt in een espresso en een Pasteis de Nata of een uitgebreid diner, er is voor ieder wat wils. Enkele aanbevolen eetgelegenheden op de straat zijn:

  • Bairro do Avillez – een trendy restaurant van chef-kok José Avillez, waar traditionele Portugese gerechten een moderne twist krijgen
  • Manteigaria – een bakkerij die bekend staat om zijn heerlijke Pasteis de Nata, een must-have lekkernij in Lissabon
  • Os Gazeteiros – een ontspannen café waar je kunt genieten van een goede kop koffie en een lichte maaltijd

  Evenementen

  Gedurende het hele jaar vinden er verschillende evenementen en festivals plaats in de Rua Garrett en de omliggende gebieden, zoals muziekoptredens, kunsttentoonstellingen en markten. Vooral tijdens de zomermaanden bruist de straat van de energie en is het een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

  Al met al is de Rua Garrett in Chiado een levendige en boeiende straat, die een rijke mix van geschiedenis, cultuur, winkels en horecagelegenheden biedt. Of je nu op zoek bent naar een culturele ervaring, een dagje winkelen of gewoon wilt genieten van de sfeer van Lissabon, deze straat heeft voor elk wat wils.

  Ook Portugal