bezienswaardigheden

  Het plannen van een stedentrip staat voor een groot deel in het teken van bezienswaardigheden. Alvorens af te zakken richting eender welke stad is het dus een verstandige zet om eerst even rap te kijken aan wat men zich kan verwachten. Vaak worden lijstjes zoals ‘top 10 bezienswaardigheden‘ doorgenomen. Het hoeft geen betoog dat iedere toerist andere verwachtingen heeft. De ene toerist zal namelijk graag enkele dagen doorbrengen aan het strand en de andere zal dan weer zijn zinnen zetten op de musea. Hoe dan ook: hier volgt een samenvatting van de hoogtepunten van de hoofdstad van Portugal.

  Top 10 bezienswaardigheden Lissabon

  Eerst en vooral sommen we de voornaamste bezienswaardigheden op waar je als toerist niet omheen kunt. De kans is groot dat je tijdens een fikse stadswandeling een groot deel reeds zult opmerken of bezoeken. Het hoeft geen betoog dat de charme van een stad zich vaak uit in kleinere zaken dan de gigantische bouwwerken.

  Belém

  Ten westen van de gigantische Ponte 25 de Abril vindt men Belém en Ajuda. Met de tram of bus is men een kwartier onderweg. Het is een deel van de stad dat men ongetwijfeld moet bezoeken. Historisch gezien is het een belangrijk punt. Vasco da Gama en andere Portugese zeevaarders begonnen hier aan hun lange zeetocht. Paleizen, kloosters, villa’s en monumenten van historisch belang kan men hier aanschouwen. De Torre de Belém en het Mosteiro dos Jeronimos eisen alle aandacht op. Belém bezit trouwens de grootste concentratie aan musea (velen staan in het teken van de ontdekkingsreizigers).

  Panoramapunt Miradouro São Pedro de Alcântara

  Praktisch gezien is het een goede zet om bij aankomst eerst even af te zakken richting de
  Miradouro São Pedro de Alcântara. Het uitzicht op de Baixa en op het Kasteel van Sint Joris is prachtig. Later op de avond kan men een mooi verlicht kasteel aanschouwen. Lissabon is gebouwd op meerdere heuvels en er zijn dan ook meerdere plekken alwaar men kan genieten van een mooi panoramazicht. Ook het Miradouro da graça (foto) is het vermelden waard en ook hier ziet men in één oogopslag meerdere hoogtepunten van de stad. Op het binnenplein van Castelo de São Jorge (betalend) kan men genieten van een leuke zonsondergang.

  bezienswaardigheden

  Avenida da Liberdade

  Parijs heeft de ChampsÉlysées, maar Lissabon moet met de Avenida da Liberdade zeker niet onderdoen. Deze winkelstraat van 1,1 kilometer lang herbergt vele bekendere (en vooral: duurdere) merken. Denken we maar aan Prada, Armani, Dolce & Gabbana en Louis Vuitton. De straat loopt van het plein Rossio tot aan een gigantisch stadspark: Het Eduardo VII-park.

  Nog meer bezienswaardigheden :Tram 28!

  Tijdens het rondwandelen door de oude delen van de stad, kan men een tram opmerken. Deze tram 28 – of noem het eerder trammetje 28 – is een belevenis op zich. De volledige route van de tram duurt zo’n 45 à 50 minuten en voert je van Prazeres naar het plein Martin Moniz. Onderweg passeer je een hoop hoogtepunten. De drie bekendste buurten van Lissabon worden doorkruist ( Bairro Alto, Baixa en Alfama). Smalle steegjes en steile hellingen vormen geen probleem voor dit vervoersmiddel. Blijf de volledige route zitten. Aan de eindhalte ligt het
  Cemitério dos Prazeres. Een begraafplaats met een hoop imposante grafzerken. Men geniet er ook van een prachtig zicht op de hangbrug.

  De tramstellen zijn klein en de plaatsen zijn beperkt. In de zomer is het in de binnenstad vaak bloedheet en dan is rondtoeren in een overvolle tram soms toch niet zo’n goed idee.

  bezienswaardigheden

  Castelo de Sao Jorge

  Bij een toeristische topstad hoort uiteraard een oud kasteel. Het Kasteel van Sint Joris (Castelo de São Jorge) ligt op de hoogste heuvel van de stad. Hier geniet men dus van een prachtig zicht op de lager gelegen delen en op de brede Taag. In de 6de eeuw voor Christus werd de basis gelegd van dit kasteel. Tijdens 1147 was er de belegering van Lissabon en het kasteel werd dan op de Moren heroverd. Romantische tip: tijdens een stedentrip in het naseizoen (november bijvoorbeeld) gaat de zon reeds vroeg onder (17 à 18 uur). Op deze plak kan men dan genieten van een prachtige zonsondergang, met in de achtergrond de mooi ogende hangbrug over de Taag.

  Sintra

  Een citytrip richting Lissabon gaat hand in hand samen met het brengen van een bezoek aan het sprookjesachtige Palazzo de Pena. Voor 5 euro (heen en terug) pendel je een half uurtje met de trein richting Sintra. Meer informatie omtrent deze daguitstap kun je vinden op de pagina ‘omgeving‘.

  bezienswaardigheden

  Museu Calouste Gulbenkian Museu Nacional de Arte Antiga

  Musea bezoeken tijdens een stedentrip, voor sommigen is het een leuk tijdsverblijf en anderen zien er dan weer de meerwaarde niet van in. Staren naar kunstwerken is dan ook een aparte bezigheid. Lissabon telt een hoop musea. In Belem vindt men de grootste concentratie, maar ook elders in de Portugese historische stad valt een hoop te ontdekken. Bovenstaande twee musea genieten wereldfaam en het kan zeker geen kwaad om ze eens te bezoeken.

  Botanische tuin

  In de Portugese hoofdstad kan men meerdere botanische tuinen bezoeken. Uiteraard heeft dit veel te maken met het verleden. Ontdekkingsreizigers brachten van over gans de wereld vreemde planten mee naar Portugal. In een zijstraat van één van de drukste lanen van de stad (Avendida da Liberdade) kan men de botanische tuin van de universiteit betreden. Vier hectare groot en een heerlijke plaats om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

  Bairro Alto

  Alfama

  Dit is de oudste wijk van Lissabon en eigenlijk is dit stadsdeel een bezienswaardigheid op zich. De aardbeving van 1755 had hier niet echt een verwoestende kracht. De toeristen aanschouwen er historische gebouwen en ook de fadobars en restaurants kunnen menig personen bekoren. De kronkelige steegjes en straatjes zijn soms best steil. De wijk situeert zich tussen het kasteel van São Jorge en de Taag.

  Meer Lissabon

  Bovenstaande bezienswaardigheden in Lissabon zijn slechts een opsomming van een klein deel van de interessante zaken die Lissabon te bieden heeft. We raden je aan om zeker goede wandelschoenen mee te nemen richting de Portugese hoofdstad. Tijdens het wandelen kom je namelijk een hoop tegen en dan is het volledig aan jezelf om te kijken welke zaken meer aandacht verdienen. De stad telt meerdere pleinen en aangename terrassen. Ook qua shopping en gastronomie zijn er meerdere adressen.

  Tijdens de wandeltochten ervaar je namelijk de dynamiek van de stad. Wijk af en toe eens van het voorgestelde pad af en kom in de minder toeristische delen van de stad. Mocht je trouwens na 3 à 5 dagen ronddwalen door de verschillende stadswijken nood hebben aan iets anders, dan heeft de omgeving van Lissabon nog voldoende te bieden om de trip richting Portugal aardig te verlengen.