Sintra, de sprookjesachtige stad van Portugal

  De stad Sintra in Portugal staat, met een zeer goede reden, bekend als de meest sprookjesachtige stad van Portugal. Sintra ligt aan een prachtige kust en heeft prachtige stranden. Paleizen en villa’s liggen er verspreid over de heuvels van het gehucht en geven deze stad de uitstraling van een plaats uit een andere tijd. Sintra ligt ten oosten van de hoofdstad Lissabon en wordt door de UNESCO erkend als werelderfgoed vanwege de grote hoeveelheid archeologische overblijfselen en monumenten die het heeft.

  De paleizen van Sintra

  Sintra

  De paleizen in de heuvels zijn gewoon een genot om naar te kijken, met hun sierlijke Egyptische, Moorse, gotische en renaissance architecturale kenmerken.

  Het is een zeer toeristisch stadje, omdat het een rijk cultureel erfgoed heeft. Het toeristische potentieel omvat ook drie nationale paleizen: Het paleis van Sintra, het paleis van Queluz en het paleis van Pena, naast de gemeentelijke musea. Ook niet te missen zijn de paleizen van Seteais, Monserrate en het Moorse kasteel dat dateert uit de 8e eeuw. De stad omvat ook de steengroeven die marmer produceren, de wijnbouw, de zoetwaren, de gastronomie en de ambachtsworkshops.

  Alles lijkt er in een sprookje te zitten. Er is een prachtig speelgoedmuseum voor jong en oud, veel ambachtelijke winkels, banketbakkers en restaurants. De Jardins de Monserrate zijn een must om te bezoeken. Ze hebben een grote verscheidenheid aan subtropische planten en exotische bomen.

  Kastelen en paleizen

  De Portugese koninklijke familie bracht hun zomers door in Sintra tussen de vijftiende en de negentiende eeuw. Daarom werd in die periode het Sintra Nationaal Paleis gebouwd. Het paleis heeft gotische, manuelijnse en Moorse elementen verwerkt in de constructie en is het best bewaarde middeleeuwse paleis in Portugal.

  Genietend van een prachtig uitzicht op de stad en het platteland, kan je vanaf het Castelo dos Mouros (Moors kasteel) dat dateert uit de negende en de tiende eeuw. Een groot deel van het oorspronkelijke fort werd verwoest in 1147, toen de kruisvaarders de Moren versloegen om Sintra te heroveren. Er zijn nog steeds 450 meter aan muren met kantelen torens te zien.

  Sintra

  Het paleis van Pena, of Palacio da Pena, werd gebouwd op de plaats van een klooster dat in 1755 door een aardbeving was verwoest. In 1838 begon de bouw door koning Ferdinand II. Het paleis van Pena is gebouwd op één van de heuvels van Sintra en is op een heldere dag vanuit Lissabon te zien.

  Het is een gebouw dat je zeker moet bezoeken. Het bevat een buitengewone mix van architecturale stijlen, met torentjes, kantelen en verfraaiingen. Het interieur is net zo ongelooflijk, want het is onaangetast gebleven toen de koninklijke familie net voor de revolutie in 1910 vluchtte. Er zijn in elke kamer fascinerende schatten te zien, met meubels, kroonluchters, muurschilderingen en wanddecoraties. Je komt het paleis binnen via het Parque da Pena en het is het gemakkelijkste om een gecombineerd toegangsbewijs te kopen. Zorg ervoor dat je ruim de tijd neemt om te genieten van de meren en de exotische planten in het park.

  De godin van de maan

  Sintra geniet al lang van de bewondering van degenen die gefascineerd zijn door de natuurlijke en erfgoedwaarden, en de Romeinen noemden het Cynthia, naar de godin van de maan. Toen de Moren het overnamen, voegden ze paleizen, fonteinen en kastelen toe aan het monumentale erfgoed van Sintra. Toen de stad de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie werd, werden ze gevolgd door aristocratische families die er herenhuizen en villa’s bouwden. Zij breidden hierdoor het erfgoed verder uit.

  Musea in Sintra

  Er zijn een aantal musea in en rond Sintra. Het Sintra Museum of Art herbergt kunst van opmerkelijke kunstenaars als Picasso, Lichtenstein, Miro en Andy Warhol. Het Ferreira de Castro Museum bevat boeken en kunst van de Portugese schrijver José Maria Ferreira de Castro. Er is zelfs een speelgoedmuseum met de naam Museu do Brinquedo.

  Het is een fascinerend speelgoedmuseum dat alles herbergt, van poppen tot speelgoedtreinen, met een collectie die is gebaseerd op speelgoed van over de hele wereld, zowel historisch als modern. Deze verzameling is meer dan 50 jaar geleden begonnen en is een prachtige manier om je jeugd opnieuw te beleven en nieuwe geneugten te ontdekken. Nog andere musea tonen tentoonstellingen inclusief vele oude artefacten.

  Natuurpark Sintra Cascais

  Sintra ligt in het midden van het natuurpark Sintra Cascais. De natuurlijke schoonheid van het gebied, gecombineerd met het prachtige monumentale erfgoed, heeft zijn populaire uitstraling bijna onvermijdelijk gemaakt.

  Romantiek en schoonheid vlakbij Lissabon

  Het is moeilijk te geloven dat een plaats als Sintra op minder dan 30 kilometer van de Portugese hoofdstad Lissabon ligt. Sintra is al lang een favoriet bij royals en romantici. Het is zeker een bezoek waard als je in Lissabon verblijft. Sterker nog, je ontsnapt aan de drukte van Lissabon door in Sintra te verblijven. Dan kun je de schoonheid en de rust uit de eerste hand opdoen.

  Bergketens in Sintra

  Sintra

  Sintra ligt aan de steile noordelijke Serra de Sintra, een bergketen. De stad wordt omgeven door weelderige vegetatie en een prachtig uitzicht op de bergen. Dichters en mystici hebben de lofprijzingen van Sintra gedurende vele eeuwen gezongen. Velen zijn door de eeuwen heen verliefd geworden op Sintra.

  In de achttiende eeuw verklaarde Lord Byron dat de stad misschien wel in alle opzichten de heerlijkste van Europa was. Lord Byron heeft zijn algemene afkeer van Portugal overwonnen om de natuurlijke schoonheden van Sintra te loven. Robert Southey noemde het de meest gezegende plek op de hele bewoonbare wereld.

  Wandelen en zonnebaden in de stad

  De stad ligt binnen de grenzen van het Sintra-Cascais Natural Park. Zodoende zijn er veel wandelingen en dagtochten die je er in de omgeving kan ondernemen.

  Als je van zonnebaden houdt, of gewoon langs het strand wandelt, bezoek dan de zandstranden van Costa da Caparica, een glorieus 8 kilometer lang stuk kustlijn. Misschien verkies je liever de branding, in welk geval je de voorkeur geeft aan de lokale surfplekken bij Praia do Guincho, Praia Grande en Ericeira. Als je geluk hebt, kun je er zelfs enkele dolfijnen spotten.

  Voor degenen met een meer historische neiging, is het historische centrum van Sintra onderdeel van een Unesco-Werelderfgoed. Het biedt volop mogelijkheden om de prachtige oude gebouwen en straten te verkennen via een leuke wandeling. Het staat bekend als Sintra-Vila, of oude stad.
  Er valt nog veel meer te ontdekken in en rond de stad. Als je van plan bent om Portugal of Lissabon te bezoeken, zorg er dan voor dat je wat tijd reserveert in deze charmante en ontspannen stad. Kijk ook even op onze 3 dagen Citytrip Lissabon.

  Sintra is een fantastische stad

  Sintra

  Het is meer dan duidelijk dat Sintra één van de mooiste steden in Europa is. Het was in de oudheid bekend als Mons Lunae, of de heuvels van de maan. Dit vanwege zijn sterke tradities in astrale sekten.

  Dankzij de unieke combinatie van kastelen, parken en tuinen heeft de stad een prachtige en ongewone geografie. Het stadscentrum ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het treinstation. Het hart van Sintra is een echt pareltje!

   


  Booking.com

  Ook Portugal