Reistips

  Fooien en etiquette in restaurants in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  Fooien en etiquette in restaurants in Lissabon

  Inleiding

  Als je uit eten gaat in Lissabon, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fooi- en etiquettegewoonten. De manier waarop fooien worden gegeven en de verwachtingen rondom etiquette kunnen variëren van land tot land. In dit artikel zullen we de gebruikelijke praktijken in Lissabon bespreken, zodat je weet hoe je je het best kunt gedragen wanneer je uit eten gaat in deze prachtige stad.

  Hoeveel fooi moet je geven?

  In Portugese restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 5-10% fooi te geven, afhankelijk van de kwaliteit van de service. Een goede richtlijn is om het bedrag af te ronden naar boven en het personeel te belonen voor een uitstekende dienstverlening. In veel restaurants zal de fooi al inbegrepen zijn in de rekening, dus het is altijd goed om dit te controleren voordat je extra fooi geeft.

  Voorbeeld:

  – Rekening: €45
  – Fooi: €5 (11,1% van de rekening)

  Etiquette in restaurants

  Het is gebruikelijk om in Lissabon en Portugal in het algemeen beleefd en respectvol te zijn in restaurants. Hier volgen een paar etiquette regels die handig zijn om te weten:

  Reserveringen

  – Voor populaire restaurants is het vaak nodig om van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen of in het weekend.
  – Als je onverwachts een restaurant binnenloopt zonder reservering, wees dan geduldig en begripvol als het druk is. Het personeel doet hun best om alle gasten van dienst te zijn.

  Tafelmanieren

  – Het is gebruikelijk om je handen op tafel te leggen en niet op schoot tijdens het eten.
  – In restaurants waar je brood krijgt, wordt het gewaardeerd als je wacht met eten tot het hoofdgerecht komt.

  Kleed je passend

  – Lissabon is over het algemeen vrij informeel, maar het is goed om er netjes uit te zien wanneer je uit eten gaat in een restaurant. Vermijd het dragen van te casual kleding.

  Populaire restaurants in Lissabon

  Lissabon heeft een bruisende eetcultuur met een overvloed aan geweldige restaurants. Hier zijn een paar populaire eetgelegenheden die je absoluut niet mag missen:

  Time Out Market

  – Een markthal met een grote verscheidenheid aan eetkraampjes waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en lokale specialiteiten.

  Cervejaria Ramiro

  – Beroemd om zijn heerlijke zeevruchten, met name de garnalen. Zorg ervoor dat je van tevoren reserveert, want dit restaurant is altijd druk.

  A Cevicheria

  – Een geweldige plek om van ceviche en andere Peruaanse gerechten te genieten. Het interieur is ook nog eens prachtig!

  Conclusie

  Als je uit eten gaat in Lissabon, is het belangrijk om de gewoonten en etiquette in acht te nemen. Door een gepaste fooi te geven en beleefd te zijn, zul je niet alleen een positieve ervaring hebben, maar ook de lokale cultuur respecteren. Vergeet niet om te genieten van het heerlijke eten en de prachtige sfeer die Lissabon te bieden heeft!

  Ook Portugal