Wijken

  Het Jerónimos-klooster in Belém

  Citytrip Lissabon

  Het Jerónimos-klooster in Belém: een meesterwerk van Portugese architectuur en geschiedenis

  Als je ooit in Lissabon bent, mag een bezoek aan het Jerónimos-klooster in de wijk Belém zeker niet ontbreken. Dit prachtige klooster is een meesterwerk van Portugese architectuur en een belangrijk historisch symbool van de Portugese ontdekkingsreizen. In dit artikel nemen we een diepere duik in de geschiedenis, de architectuur en de betekenis van het Jerónimos-klooster.

  Geschiedenis van het klooster

  Het Jerónimos-klooster, ook wel Mosteiro dos Jerónimos genoemd, werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van koning Manuel I van Portugal. De bouw van het klooster was een uiting van de rijkdom en macht van Portugal tijdens de Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen. Het klooster diende oorspronkelijk als huisvesting voor monniken van de Orde van Sint-Jerónimus, maar het werd later ook gebruikt als rustplaats voor leden van de koninklijke familie.

  Het klooster heeft door de eeuwen heen verschillende veranderingen en restauraties ondergaan, maar het heeft zijn indrukwekkende en majestueuze uitstraling behouden. Vandaag de dag is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Lissabon en is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  Architectuur van het klooster

  Een van de meest opvallende kenmerken van het Jerónimos-klooster is de indrukwekkende gotische en manuelijnse architectuur. De manuelijnse stijl, vernoemd naar koning Manuel I, is een unieke Portugese variant van de late gotische stijl die wordt gekenmerkt door ingewikkelde versieringen en ornamenten geïnspireerd op maritieme motieven.

  Het klooster is gebouwd rondom een prachtige binnenplaats en heeft een kerk die gewijd is aan de heilige Maria. De kerk is versierd met prachtige gewelven, hoge zuilen en weelderige versieringen. Het interieur van de kerk is al even indrukwekkend, met intrigerende kapellen en een serene sfeer die bezoekers in vervoering brengt.

  Belangrijke punten over de architectuur van het klooster:

  – Prachtige manuelijnse stijl met ingewikkelde versieringen en maritieme motieven
  – Indrukwekkende kerk met hoge zuilen en weelderige versieringen
  – Serene sfeer en intrigerende kapellen

  Betekenis van het Jerónimos-klooster

  Het Jerónimos-klooster heeft niet alleen een architectonische en historische betekenis, maar ook een symbolische betekenis voor Portugal. Het klooster staat symbool voor de Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en de maritieme glorie van Portugal. Het was vanuit Belém dat ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama vertrokken op hun reizen naar verre en onbekende gebieden, waardoor Portugal een belangrijke speler werd in de wereld van de ontdekkingsreizen.

  Daarnaast heeft het klooster ook een religieuze betekenis, aangezien het oorspronkelijk werd gebouwd als huisvesting voor de monniken van de Orde van Sint-Jerónimus. Het diende als spiritueel toevluchtsoord en heeft tot op de dag van vandaag een bijzondere religieuze uitstraling.

  Bezoek het Jerónimos-klooster

  Als je van plan bent om het Jerónimos-klooster te bezoeken, zijn hier een paar belangrijke punten om in gedachten te houden:

  Openingstijden:

  – Maandag: gesloten
  – Dinsdag tot zondag: 10:00 – 17:00 uur

  Toegangsprijzen:

  – Volwassenen: €10
  – Kinderen (onder 12 jaar): gratis
  – Studenten en senioren: €5

  Het klooster is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Lissabon. Een bezoek aan het Jerónimos-klooster kan worden gecombineerd met een bezoek aan de nabijgelegen Torre de Belém en het monument voor de Ontdekkingsreizigers, waardoor je een volledige culturele en historische ervaring krijgt.

  In conclusie, het Jerónimos-klooster is een onmisbare bezienswaardigheid in Lissabon. Het is een meesterwerk van Portugese architectuur, doordrenkt van geschiedenis en symboliek. Een bezoek aan dit prachtige klooster biedt bezoekers een unieke kans om de rijke en glorieuze geschiedenis van Portugal te ervaren.

  Ook Portugal