Wijken

  De Igreja de São Roque in Bairro Alto

  Citytrip Lissabon

  De Igreja de São Roque in Bairro Alto: een historisch juweel in Lissabon

  De Igreja de São Roque, gelegen in de bruisende wijk Bairro Alto in Lissabon, is een van de meest indrukwekkende kerken van de stad. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en fascinerende kunstwerken trekt deze kerk jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. In dit artikel zullen we een diepgaande kijk nemen op dit historische juweel, waarbij we de geschiedenis, architectuur, kunstwerken en religieuze betekenis van de Igreja de São Roque zullen verkennen.

  Geschiedenis van de Igreja de São Roque

  De geschiedenis van de Igreja de São Roque gaat terug tot de 16e eeuw, toen de jezuïetenorde zich in Portugal vestigde. De bouw van de kerk begon in 1555 en duurde meer dan een eeuw. De kerk werd gebouwd in opdracht van koning João III van Portugal, die een bijzondere devotie had voor de heilige Saint Rochus, naar wie de kerk vernoemd is. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in maniëristische stijl, maar onderging later enkele renovaties, waaronder de toevoeging van barokke elementen.

  Architectuur van de Igreja de São Roque

  De Igreja de São Roque is een meesterwerk van architectonisch ontwerp en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van maniëristische en barokke architectuur in Portugal. De gevel van de kerk is eenvoudig en onopvallend, maar zodra je de kerk binnengaat, word je overweldigd door de prachtige decoraties en details. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met verguld houtsnijwerk, marmeren altaren, en intrigerende fresco’s die het verhaal van Saint Rochus uitbeelden. Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is de Capela de São João Baptista, een kapel die volledig is bedekt met verguld houtsnijwerk en beschouwd wordt als een van de mooiste voorbeelden van barokke decoratie in Europa.

  Kunstwerken in de Igreja de São Roque

  Naast zijn indrukwekkende architectuur herbergt de Igreja de São Roque ook een schat aan kostbare kunstwerken. Een van de bekendste kunstwerken in de kerk is het schilderij “Santo António” van de beroemde kunstenaar Domingos Sequeira. Daarnaast bevat de kerk een prachtig marmeren beeldhouwwerk van Saint Rochus, evenals een zeldzaam andachtsbeeld van Jezus Christus dat naar verluidt wonderen verricht.

  Religieuze betekenis van de Igreja de São Roque

  Naast zijn artistieke en architectonische waarde, heeft de Igreja de São Roque ook een diepe religieuze betekenis. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als het hoofdkwartier van de jezuïetenorde in Portugal en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het religieuze leven van de stad. Vandaag de dag wordt de kerk nog steeds actief gebruikt voor religieuze diensten en trekt het pelgrims en gelovigen die komen om te bidden bij de heilige reliquieën en kunstwerken die in de kerk worden bewaard.

  Bezoek aan de Igreja de São Roque

  Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, architectuur, en religie, is een bezoek aan de Igreja de São Roque een absolute must tijdens een bezoek aan Lissabon. De kerk is dagelijks geopend voor bezichtiging en biedt ook rondleidingen aan die bezoekers de mogelijkheid bieden om meer te leren over de rijke geschiedenis en betekenis van deze bijzondere plek.

  Conclusie

  De Igreja de São Roque is ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Lissabon en een juweel van religieuze en artistieke pracht. Met zijn prachtige architectuur, kostbare kunstwerken, en diepe religieuze betekenis, is de kerk een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis en cultuur van Portugal. Een bezoek aan de Igreja de São Roque biedt een fascinerende inkijk in het verleden en de spirituele erfenis van dit prachtige land.

  Ook Portugal