Cultuur

  Keramiekkunst in Lissabon

  Citytrip Lissabon

  Keramiekkunst in Lissabon

  Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal, staat bekend om zijn prachtige historische architectuur, kleurrijke straatjes en gastronomische tradities. Maar wist je dat Lissabon ook een belangrijke plek is voor keramiekkunst? In dit artikel duiken we dieper in op de keramiekkunst in Lissabon en ontdekken we waarom het een must-see is voor kunstliefhebbers.

  De geschiedenis van keramiekkunst in Lissabon

  De roots van keramiekkunst in Lissabon gaan terug tot de Moorse overheersing van de stad. De Moorse invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de traditionele tegels, genaamd azulejos, die je overal in de stad tegenkomt. De Azulejos werden geïntroduceerd door de Moren in de 15e eeuw en hebben sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de Portugese kunst en architectuur.

  De Azulejos zijn handgeschilderde tegels die vaak scènes uit de Portugese geschiedenis, mythologie en het dagelijks leven weergeven. Deze tegels zijn niet alleen een vorm van decoratie, maar dragen ook bij aan de identiteit van de stad en zijn geliefd bij zowel de lokale bevolking als bezoekers.

  Ambachtelijke keramiekwinkels in Lissabon

  Als je geïnteresseerd bent in het bewonderen of kopen van ambachtelijke keramiek, dan is Lissabon de place to be. De stad herbergt tal van ambachtelijke keramiekwinkels waar je prachtige handgemaakte stukken kunt vinden, variërend van servies en vazen tot decoratieve tegels en beeldhouwwerken. Enkele bekende keramiekwinkels in Lissabon zijn Fabrica Sant’Anna, Bordallo Pinheiro en Almada 13.

  Bordallo Pinheiro

  Bordallo Pinheiro is een van de meest gerenommeerde keramiekfabrikanten in Portugal en staat bekend om zijn innovatieve en creatieve ontwerpen. Het merk is opgericht door de getalenteerde kunstenaar Rafael Bordallo Pinheiro en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. De winkel in Lissabon is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en biedt een uitgebreide collectie van traditionele en eigentijdse keramiek.

  Bordallo Pinheiro is vooral bekend om zijn kenmerkende koolblad-servies, maar biedt ook een verscheidenheid aan andere producten, waaronder sculpturen, vazen en decoratieve tegels. De levendige kleuren, gedurfde ontwerpen en vakmanschap maken de keramiek van Bordallo Pinheiro tot een geliefd souvenir voor bezoekers van Lissabon.

  Keramische kunst in de architectuur van Lissabon

  Naast de ambachtelijke keramiekwinkels, kun je in Lissabon ook genieten van prachtige architectonische hoogtepunten die rijk zijn aan keramische kunst. Een van de meest opvallende voorbeelden is het Nationaal Azulejo Museum, een museum dat volledig is gewijd aan de geschiedenis en de artistieke ontwikkeling van de Azulejos. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster en herbergt een indrukwekkende collectie van tegels die dateert uit de 15e eeuw tot heden.

  Een ander prachtig voorbeeld van keramische kunst in de architectuur van Lissabon is de São Vicente de Fora kerk. De gevel van de kerk is gedecoreerd met prachtige blauw-witte tegels die verschillende religieuze scènes uitbeelden. Deze indrukwekkende kunstwerken zijn het resultaat van eeuwenoude traditionele ambachtelijke technieken en zijn een lust voor het oog.

  Conclusie

  Lissabon is een waar paradijs voor liefhebbers van keramiekkunst. Van de rijke geschiedenis van de Azulejos tot de ambachtelijke keramiekwinkels en prachtige architecturale hoogtepunten, de stad biedt een ongeëvenaarde ervaring op het gebied van keramiek. Of je nu een kunstliefhebber bent, een verzamelaar of gewoon op zoek bent naar een uniek souvenir, Lissabon zal je zeker betoveren met zijn keramische schatten.

  Ook Portugal