Cultuur

  De Azulejos (tegels) van Lissabon

  Citytrip Lissabon

  De Azulejos (tegels) van Lissabon

  Lissabon staat bekend om zijn prachtige architectuur en kleurrijke tegels, genaamd Azulejos. Deze tegels zijn al eeuwenlang een kenmerkende feature van de stad en vrolijken de straten, pleinen en gebouwen op met hun kleurrijke en gedetailleerde ontwerpen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, de betekenis en de ambachtelijke productie van de Azulejos in Lissabon.

  Geschiedenis van de Azulejos

  De Azulejos hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Moorse overheersing in Portugal. De Moorse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de blauw-witte tegels, die typisch zijn voor de Azulejos. Toen de Moren Lissabon in de 8e eeuw veroverden, brachten ze de techniek van het maken van tegels mee uit Noord-Afrika. De naam Azulejos is afgeleid van het Arabische woord “al zuleycha”, wat “kleine gepolijste steen” betekent. In de loop der jaren heeft de tegelkunst zich verder ontwikkeld en zijn er meer kleuren en complexe ontwerpen toegevoegd.

  Betekenis van de Azulejos

  De Azulejos dienen niet alleen als decoratie, maar hebben ook een symbolische betekenis. Veel van de tegels vertellen verhalen uit de Portugese geschiedenis, mythen en legendes. Ze zijn te vinden op kerken, paleizen, stations en zelfs op gewone huizen. De tegels worden ook gebruikt om sociale boodschappen over te brengen, zoals het promoten van de lokale cultuur, tradities en ambachten. Elke tegel vertelt zijn eigen verhaal en draagt bij aan de betoverende sfeer van Lissabon.

  Ambachtelijke productie van de Azulejos

  Het maken van Azulejos is een ambachtelijke kunst die nog steeds wordt beoefend in Lissabon. De tegels worden met de hand geschilderd en vervolgens gebakken in een oven op hoge temperaturen. De kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor het maken van de Azulejos hebben vaak jarenlange ervaring en expertise in deze traditionele ambacht. Het proces van het maken van de tegels is tijdrovend en vereist geduld en precisie. De resultaten zijn echter verbluffend en elke tegel is uniek in zijn ontwerp en karakter.

  Waar te zien in Lissabon

  Als je de prachtige Azulejos van Lissabon wilt bewonderen, zijn er tal van plaatsen waar je ze kunt vinden. Een van de meest bekende locaties is het treinstation São Bento, waar de muren bedekt zijn met meer dan 20.000 tegels die scènes uit de Portugese geschiedenis en het dagelijks leven afbeelden. Een andere populaire plek is het klooster van São Vicente de Fora, waar je de oudste overgebleven Azulejos uit de 16e eeuw kunt bewonderen. Daarnaast zijn er ook verschillende kerken, paleizen en openbare gebouwen die prachtige voorbeelden van Azulejos bevatten.

  De moderne interpretatie van Azulejos

  Hoewel de traditionele Azulejos nog steeds zeer geliefd zijn in Lissabon, zijn er ook hedendaagse kunstenaars die hun eigen draai geven aan de tegels. Ze combineren moderne technieken en ontwerpen met de eeuwenoude traditie van Azulejos, waardoor er unieke en innovatieve kunstwerken ontstaan. Deze nieuwe interpretaties van de tegels zijn te vinden in galeries en op straat, en voegen een eigentijdse flair toe aan de rijke geschiedenis van de Azulejos.

  Conclusie

  De Azulejos zijn een intrinsiek onderdeel van de culturele identiteit van Lissabon. Ze getuigen van een rijke geschiedenis en ambachtelijke traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. Met hun prachtige ontwerpen en symbolische betekenis vormen de Azulejos een onmisbaar element in de architectuur en het straatbeeld van de stad. Het bewonderen van deze kleurrijke tegels is dan ook een must-do voor iedereen die Lissabon bezoekt.

  Ook Portugal